Opleidingen

Je kunt al op jonge leeftijd lid worden bij Exempel. Natuurlijk hoef je nog geen ervaring te hebben op het gebied van muziek maken. Exempel is namelijk in het bezit van een interne muziekopleiding. Een team van professionele docenten geeft jou les en zorgt ervoor dat jij opgroeit tot een muzikant die kan aansluiten bij de Marchingband.

Er worden muzieklessen gegeven op de volgende instrumenten:

 • Saxofoon
 • Trompet
 • Trombone
 • Bariton
 • Slagwerk

Binnen Exempel wordt erg veel waarde gehecht aan de opleiding van jeugdleden. De lesmethoden die door onze professionals worden gebruikt worden steeds verbeterd. Aan de hand van de vorderingen van de leerling en de eisen van de Marchingband wordt ieder jaar bekeken wat een leerling nodig heeft om verder te groeien en te ontwikkelen.

Iedere week krijgt een leerling een individuele muziekles van 20 minuten. Deze lessen worden verzorgd door een team van professionele en ervaren docenten. Hierdoor blijft de kwaliteit binnen de vereniging gewaarborgd. Het team bestaat op dit moment uit:

 • Roy van Lent (Trompet / Bariton)
 • Niels Hendriks(Trombone)
 • Britt van den Dungen (Saxofoon)
 • Michel Broers (Slagwerk)

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal van de meest gestelde vragen en de antwoorden hierop op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je toch wat meer uitleg? Laat het ons dan weten.

Ja dat kan zeker! Wanneer een leerling (en natuurlijk de ouders) besluiten om lid te worden, plannen we gelijk de individuele lessen in en begint hij/zij direct op het instrument naar keuze.
Bij Exempel begin je niet eerst op blokfluit, maar meteen op je eigen gekozen instrument.

Jazeker! Exempel heeft zijn eigen muziekopleiding met docenten in dienst van de vereniging. Binnen je opleiding ga je in de loop van de jaren je muziek examen A, B en misschien zelfs C halen. Binnen Exempel bieden we voor zowel blazers als slagwerkers theorielessen, theorie-examens en praktijkexamens aan. Je docent bepaalt wanneer jij klaar bent voor een Exempel Examentraject.

Kinderen krijgen wekelijks individuele lessen op hun muziekinstrument (met uitzondering van de schoolvakanties). De lesdag hangt af van het instrument dat je kiest. De lestijd wordt in overleg met ouders gepland. De lessen voor leerlingen die het A-examen nog niet hebben behaald duren 20 minuten. Vanaf het behalen van het A-examen krijgt een leerling 30 minuten les.

Wanneer een leerling start komen hier de volgende kosten bij kijken:

 • Contributie: € 20,- per maand
 • Lesgeld vóór het A-examen (20 min.): € 20,50 per maand
 • Lesgeld na het A-examen (30 min.): € 36,50 per maand*
 • Instrumentenbijdrage: € 2,50 per maand
  Er wordt daarnaast een eenmalige bijdrage gevraagd van € 50,- als uniformbijdrage. Deze wordt in rekening gebracht wanneer er ook daadwerkelijk gebruik gaat worden gemaakt van dit uniform.

Jaarlijks vindt er ook een repetitieweekend plaats waarin de jeugd gezamenlijk op een locatie een heel weekend doorbrengen. Repeteren, maar vooral heel veel gezelligheid, spelletjes, samen eten en plezier. Hiervoor vragen we jaarlijks een bijdrage van € 50,-.

* Het lesgeld wordt verhoogd bij het bereiken van een leeftijd van 18 jaar.

We hebben binnen de vereniging een magazijn aan instrumenten. Deze instrumenten zijn door de vereniging zelf aangeschaft. Qua speelgemak en kwaliteit zijn deze instrumenten dus heel goed.

Het is ook mogelijk om met een eigen instrument te spelen, maar dat raden we zeker bij beginnende leerlingen wel af. Voor het gebruik van het instrument van de vereniging wordt een instrumentenbijdrage van € 2,50 per maand gevraagd.

Een leerling start eerst alleen met individuele lessen. Wanneer de eerste basis is aangeleerd, wordt in overleg met de docent en ouders besloten of een leerling naast zijn/haar individuele lessen, ook gaat instromen bij Mini-Exempel (MEX). Dit is een opstaporkestje van alle leerlingen. Zij geven nog niet zelfstandig optredens, maar sluiten wel aan bij het jaarlijkse concert en de jaarlijkse taptoe.
Wanneer een leerling zijn A-diploma haalt, kan de leerling doorstromen naar Jong-Exempel (JEX). Dit is het geüniformeerde jeugdorkest van Exempel. Zij geven zelfstandig optredens zoals concerten en marsoptredens en studeren samen ook een show in om zo op te kunnen treden op taptoes.
Wanneer een leerling 15 jaar oud is en minimaal het B-examen heeft afgelegd, mag de leerling gaan stagelopen bij de Marching Band (MB). Dit is het ‘grote orkest’ van Exempel. Zij verzorgen optredens in binnen- en buitenland. Tijdens de stage-periode neem je deel aan de binnen repetities en de mars-repetities buiten. Ook sluit je aan bij de groepsrepetities van Exempel. Je doet op dit punt nog niet mee aan optredens van de Marching Band. Ben je 16 jaar? Dan mag je na de zomervakantie doorstromen naar de Marching Band en neem je op het moment dat je daar helemaal klaar voor bent afscheid van Jong Exempel.
Daarnaast is er binnen onze vereniging ook nog Stageband NEXT. Zij verzorgen zittende optredens en spelen vooral lichte muziek.